Sunday, February 23, 2014


Bahan-bahan untuk menyediakan resepi ini;

400 gram daging batang pinang (untuk tekstur yang enak)
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kisar @ cili boh
3 sudu besar serbuk rempah kerutuk
400ml santan  pekat + 1 cawan air
sedikit garam
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
sedikit gula dan garam
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang



Cara-caranya:-


1. Panaskan minyak- tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bawang merah, bawang putih, lengkuas dan halia yang telah dimayang. Tumis hingga naik bau.

2.kemudian masukkan bawang merah, cili kering, rempah kerutup - kacau besama bahan-bahan yang telah ditumis sebentar tadi. Kacau sekejap

3. Setelah itu baru masukkan daging - kacau sehingga daging masak / empuk, kemudian masukkan serai, asam keping, dan santan + 1 cawan air. Reneh seketika

4. masukkan garam, gula dan masak sehingga naik minyak dan nampak kuatnya agak pekat.

0 comments:

Post a Comment