Saturday, November 2, 2013


Nasi kerabu amat sinonim dengan Negeri Kelantan. Bagi yang pernah mengunjungi negeri Kelantan ..negeri Cik Siti Wan Kembang amat mewah dengan makanan dan kuih-muih, antaranya Nasi kerabu kelantan. Nasi Kerabu ini amat digemari oleh masyarakat Malaysia, malah pelancong asing yang berkunjung ke negeri Kelantan.

Bahan-bahan:

Nasi Biru


Masak seperti biasa, tapi biasanya orang kelantan masak menggunakan beras siam. Bagi menghasilkan warna biru..mereka menggunakan sejenis bunga biru yang senang didapati di kelantan.

Bahan untuk Sambal Ikan :3 ekor ikan kembung - dipanggang dan ambil isinya
1/4 kelapa parut - dijadikan kerisik
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sm halia
2 batang serai
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam

Sambal Ikan :Gaul isi ikan panggang, kerisik, bawang merah, bawang putih, serai dan halia.
Masukkan gula, lada hitam dan garam. Gaul dan kisar sehingga campuran itu lumat


Bahan untuk kuah :4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
20 gm belacan
10 tangkai cili kering
2 sm halia
2 cawan santan cair
1 batang serai
2 sudu teh gula
1 sudu teh garam

Cara Menyediakan


1. Masak santan sehingga mendidih.
2. Masukkan ramuan yang dikisar, serai, garam dan gula. Kacau hingga sebati. Biarkan ia mendidih.
3. Masukkan santan cair dan kacau. Perlahankan api.
4. Biarkan sehingga beberapa minit dan kemudian padamkan api apabila kuah pekat.


Bahan untuk ulam :
1/2 biji timun - dipotong halus
1/4 biji kobis bulat - dipotong halus
20 gm belacan
1 ikat daun kesom - dihiris halus
2 batang serai - dihiris halus
2 kuntum bunga kantan - dimayang
5 batang kacang panjang - dipotong halus
50 gm taugeh
2 sudu besar budu
2 sudu kecil lada sulah

Cara
1, Gaulkan semua ulam-ulaman.
2. Kemudian boleh hidangkan bersama nasi, sambal ikan, kuah dan budu untuk dimakan.

0 comments:

Post a Comment