Mee Rebus johor merupakan hidangan yang popular di Negeri Johor dan Singapore. Bagi anda yang berkunjung ke Johor ! jangan lupa merasai sendiri keenakan mee rebus johor. Sekiranya anda tak berkesempatan ke Johor, anda bolehlah memasaknya sendiri. Berikut adalah resepinya;
Bahan-bahan A
- 1 kg mee kuning (dicelur)
- 300 gram tauge segar (dicelur)
- 3 keping tauhu (digoreng&dipotong)
- 3 biji telur rebus (dibelah 2)
- cili hijau -dihiris
- daun sup / saleri
- bawang goreng
- limau kasturi (jus shj)
- kicap masih
Bahan-bahan B (dikisar )
- 4 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah besar
- 100 gram cili kisar atau giling
- Sedikit Halia
- 3 batang serai
- Sedikit lengkuas
- 1 biji buah keras
- sedikit lengkuas muda
Bahan-bahan C (untuk kuah)
- 4 sudu makan rempah daging
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- 100 gram udang kering ( direndam dan dikisar)
- 250 gram keledek/ ubi (direbus dan dibuang kulit, dilenyek )
- 200 gram daging kisar (direbus)
- 200 gram isi udang (dikisar)
- 125 ml air asam jawa
- 1 liter air
- garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:
- Panaskan minyak di dalam periuk, tumis rempah kari dan serbuk ketumbar sehingga garing.
- Masukkan bahan kisar (B), kacau/aduk hingga sebati dan garing.
- Kemudian masukkan air, ubi keledek, daging kisar/giling dan isi udang, kacau/aduk sehingga mendidih.
- Setelah itu masukkan air asam jawa, garam, gula dan bahan perasa secukupnya, kacau lagi hingga rata dan kuah menjadi pekat.
- Masukkan mee ke dalam mangkuk, dan tuangkan kuah.
- Hiaskan dengan tauge, tauhu, telur rebus, cili hijau, daun sup/saleri, bawang goreng dan limau kasturi.
- Sedia untuk disajikan.
0 comments:
Post a Comment