Sunday, February 23, 2014


Laksa Johor sememangnya amat popular dan digemari oleh setiap lapisan masyarakat di Malaysia mahupun pelancong asing yang bertandang ke Johor. Bagi anda yang ingin mencubanya sendiri di rumah, apa kata kita cuba sendiri resepi ini!

Bahan-bahan untuk Kuah laksa;
 
600 gm isi ikan tenggiri - direbus dan dikisar halus
Sedikit  air rebusan ikan
1 sudu besar pes udang
1 sudu kecil cili kisar
2 batang bunga kantan
2 tangkai daun kesum
2 keping asam gelugur
4 ulas bawang merah (dikisar)
Sedikit halia (dikisar)


600 gm laksa (direbus)

Bahan-bahan ulaman

1 biji timun (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 tangkai daun salad (dihiris)
1 batang bunga kantan (dihiris)
1 tangkai daun kesum (dihiris)


Cara Menyediakannya;

Masukkan semua bahan kuah ke dalam periuk. Masak hingga mendidih & kuahnya pekat. Masukkan laksa ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah panas hingga penuh. Kemudian bubuhkan sayur-sayuran.

0 comments:

Post a Comment