Resepi masakan Asam Pedas Melaka sememangnya amat popular di Negeri Melaka. Kebanyakkan tempat-tempat makan di Melaka menyajikan masakan asam pedas. Di sini saya ingin berkongsi resepi untuk masakan asam pedas melaka.
Bahan-bahan;
- ikan pari (atau apa-apa ikan lain)
- 4-5 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- seinci kunyit hidup
- cili kering blend (2 senduk besar)
- 2 batang serai (ketuk)
- asam jawa
- bendi
- daun kesom
Bahan yang dikisar;
- 1 ulas bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 10 tangkai cili kering ( direndam dengan air panas )
- sedikit halia, lengkuas dan juga belacan
Cara memasak
1 - Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau.
2 - Masukkan air asam jawa ke dalam tumisan tersebut dan kacau. Masukkan ikan selepas kuah mendidih.
3 - Masukkan sekali daun limau purut, daun kesum, bendi dan juga serai yang sudah diketuk tadi. masukkan gula dan garam secukup rasa.
4 - Selesai. Hidangan asam pedas ikan pari anda sedia dihidang.
0 comments:
Post a Comment