Pengat ubi sememangnya popular di negeri pantai Timur seperti Kelantan dan Terengganu terutamanya di musim tengkujuh..Ubi menjadi menu utama sajian pembuka selera time ni..selain dari putu halba, ubi kayu, ubi badak dan sebagainya menjadi menu utama.
Pengat Ubi atau Sira Ubi antara yang popular. Untuk menyediakan resepi ini, amatlah mudah dan senang.
Bahan-bahan.
1. Ubi kayu- pilih yang sedang
2. Santan- 1 cawan
3. Nisan kerek@ gula melaka - 1/2 keping
4. Gula- ikut citarasa
5. Daun pandan - 2 helai
Cara penyediaan:
Masukkan santan dan gula kerek@ melaka dalam periuk kacau biar larut..
Masukkan sedikit garam dan gula - kacau
kemudian masukkan daun pandan dan ubi kayu yang telah dipotong kecil ..jangan masuk seketul.
guna api sederhana dan kacau sehingga mendidih..apabila ubi sudah empuk bolehlah angkat dan hidang.
Tips;
untuk cepat..rebus ubi dulu.
0 comments:
Post a Comment