Saturday, May 9, 2020


Hari ni saya nak kongsikan Resepi Ikan Keli Berlada yang menjadi menu pembuka selera dan menjadi sajian kegemaran ramai. 

Bahan-Bahan yang diperlukan:

    Ikan keli saiz sederhana(4-5 ekor)
    Minyak masak.
    Serbuk Kunyit.
    Tepung Gandum
    1/2 Sudu garam

Untuk tumisnya

    4 Ulas bawang putih
    2 Biji bawang besar
    5 Biji cili merah
    5 Tangkai cili padi
    4 Biji Limau Nipis (ambil air sahaja)
    2 Sudu air asam jawa.
    2 SuduGula.
    1 Sudu teh Garam.

Kesemua bahan ini boleh ditumbuk/blend 
   
Masaknya senang jer..goreng ikan yang yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam..boleh guna tepung gadum untuk tambah kerangupan ikan yang digoreng..

jangan lupa siat2 ikan keli semasa perap.

sementara tunggu ikan masak bolehlah tumis bahan2 sambal dengan menggunakan sedikit minyak.

ok dah siap tumis..bolehlah masukan ikan keli yg telah digoreng..

0 comments:

Post a Comment