Wednesday, May 14, 2014


Puding jagung kastard antara resepi popular sepanjang tahun 2013. Resepi ini amat mudah disediakan dan menjadi hidangan minum petang yang menyelerakan

Bahan-Bahan Untuk Puding Jagung:

 1 cawan tepung kastard 3 sudu besar tepung jagung
 3/4 cawan gula 1 tin susu cair 1 tin jagung krim
 2 1/2 cawan air

 Cara-cara menyediakannya;

Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau, kemudian letakkannya di atas api sambil sentiasa dikacau hingga puding likat dan berkilat. Akhir sekali masukkan ke dalam acuan- biarkan ia sejuk dulu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.

 Bahan-Bahan Untuk Kuah Kastard:
1 tin susu cair 1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung kastard
 1 biji telur 2 gelas air
7 sudu besar gula

Cara-Caranya:

Campurkan semua bahan ke dalam periu-Kacau sehingga sebati, reneh atas api sederhana sambil kacau perlahan-lahan. Setelah itu Padam api dan sejukkan seketika.

Hidangkan puding jagung bersama kuah kastard. Boleh juga dihiaskan dengan buah- buahan cocktail.

0 comments:

Post a Comment