Ayam masak lemon sememangnya popular dikalangan masyarakat cina dan menu ini kian digemari oleh masyarakat Malaysia khususnya melayu. Sajian ini boleh didapati direstoran-restoran dan menjadi hidangan kegemaran kerana rasanya yang lazat dan enak.
Bahan-Bahan:
1kg ayam (potong Kecil) - Seeloknya ambil bahagian yg tiada tulang
2 sudu kicap
1/4 sudu kecil lada putih
sedikit garam
bahan2 untuk salutan ayam (digoreng)
2 biji telur
2 1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit lada putih
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara mengoreng;
1. Pukul telur sehingga kembang, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit- letak sedikit garam dan lada putih
2. masukkan ayam yang telah diperap dengan kicap, lada putih dan garam
3.goreng sehingga warna-bertukar keemasan.
Bahan-bahan untuk sos Lemon:
75 gm gula
1 cawan (250ml) stok ayam
11/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu kecil garam
hirisan lemon yang telah dikupas kulit
2 sudu besar minyak
sedikit pewarna kuning
Cara-cara menyediakannya
1. Adunkan 75gm gula, 1 cawan stok ayam, 1.5 sudu besar tepung jagung, 2 sudu besar jus lemon, 1/2 sudu kecil garam dan pewarna dua /tiga titis dan adunkan dengan baik semua bahan-bahan ini. Masukkan juga tiga hirisan lemon tadi.
2. Masukkan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali dan masukkan adunan tadi. Panaskan kuali dengan api kecil dan kacau adunan itu sehingga sos anda menjadi jernih.
Selamat mencuba
My fren fav
ReplyDelete...tq for recipe. Boleh try home made.
Visit me back : hudakassim.blogspot.com
Mohon share resepi2 ...
ReplyDeleteBoleh aje..tq kerana mengunjngi blog sy
ReplyDelete