Sunday, September 21, 2014

I


kan kerapu masak cendawan antara menu yang popular dan istimewa. Ikan kerapu sememangnya digemari oleh masyarakat cina dan tak hairanlah jika harga seekor ikan kerapu bernilai ratusan ringgit dan ada juga mencecah ribuan ringgit. Bagi yang belum pernah mencuba resipi ini.. saya sarankan supaya anda mencuba dan merasai sendiri keenakannya.

Bahan-bahan yang diperlukan;

1 ekor ikan kerapu ( saiz sederhana)
Sedikit cedawan kering
2 biji tomato – dipotong kepada 4 bahagian
1 tangkai daun ketumbar
500 ml air
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk dipotong;

1 bji bawang putih jeruk
2.5 cm halia
2.5 batang serai
2 tangkai cili mera dan 6 tangkai cili padi.

Cara-cara menyediakannya;

1. Didihkan air dengan semua bahan tadi kecuali ikan kerapu
2. Kemudian masukkan iakan dan biarkan ia mendidih selama 10 minit
3. Akhir sekali,  masukkan perasa dan sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba!.


0 comments:

Post a Comment