Thursday, December 5, 2013


Bahan-bahan:
1 ekor ikan sederhana besar
1/2 cawan minyak
1 biji kelapa - ambil 1 cawan patinya
10 helai daun kari
2 biji bendi
1 biji terung
1 biji tomato
sekepal kecil asam jawa - ambil airnya 2 cawan
garam secukup rasa

Bahan giling :

15 tangkai cili kering
3 camca besar ketumbar
2 camca besar jintan manis
1/2 camca besar jintan putih
1 inci halia muda
3 inci kunyit hidup
1 inci belacan bakar

Bahan untuk menumis:

1/2 camca besar biji sawi
1 ulas bawang putih - tumbuk
1/2 camca besar jintan manis
1/4 camca besar jintan putih

Cara:
1. Ikan dibersihkan, kemudian Potong kepada 3 bahagian (Kepala yang best)
2. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis biji sawi berserta bawang putih dan jintan yang telah ditumbuk.
3. Masukkan semua bahan yang telah digiling, kacau sehingga garing, masukkan air asam jawa. Biarkan hingga mendidih.
4. Tomato dan bendi dipotong dua. Terung dibelah empat.
5. Masukkan ikan, sayur-sayuran, garam, pati santan dan daun kari ke dalam periuk. Masak hingga kuah mendidih, Angkat dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment