Resepi Gulai Tempoyak Ikan Keli dengan belimbing buluh
Assalamulaikum dan Salam Kemerdekaan ke-57, hari saya ingin berkongsi satu resepi yang saya perolehi dari majalah hiburan yang popular. Resepi yang diberi nama 'Gulai Tempoyak Ikan Keli'. kalau kebiasaan kita biasa makan gulai tempoyak ikan patin..Apa Kata Kita Cuba Resepi Baru Ni!!.
Bahan-bahan
1 kg ikan keli
30 biji cili padi (dikisar)
15 biji belimbing buluh (dibelah 2)
200 gm tempoyak
1 inci kunyit hidup
10 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit
3 biji cili merah - dibelah dua
garam secukup rasa
1/2 liter air
Cara menyediakannya;
1. Bersihkan ikan terlebih dahulu dengan asam jawa dan toskan.
2. Masukkan pula bahan-bahan yang telah dikisar terlebih dahulu bersama tempoyak ke dalam periuk diikuti dengan memasukkan ikan.
3. Tambahkan air secukupnya dan masak dengan api yang sederhana.
4. Setelah mendidih, masukkan pula belimbing buluh dan asam gelugur..tambahkan garam secukup rasa.
Untuk hiasan..bolehlah dihias dengan lada merah atau apa-apa yang difikirkan sesuai..
0 comments:
Post a Comment