Solok lada antara pelengkap nasi kerabu Kelantan selain telur Masin, keropok dan daging Bakar. Bagi menyediakan Solok lada, anda perlu memilih lada hijau yang sesuai dan tidak terlalu pedas.
Bahan-bahan untuk menyediakan Solok lada:
10 biji lada hijau - belah dari atas hingga hujung-buang bijinya.
4 ekor ikan kembung - bersihkan dan ambil isinya
1 1/2 cawan kelapa putih - tumbuk sedikit
3 ulas bawang merah
1/2 inci halia
Garam, gula
1 cawan santan pekat
Cara Menyediakannya
1 tumbuk isi ikan sehingga lumat bersama halia dan bwg merah..
2.kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
3. Dalam bekas lain- masukkan kelapa putih dan bhn2 tumbuk td, gaul sehingga sebati.
4. Sumbatkan bah an yang telah diadun tadi keep dalam lada solok hingga padat dan susun dlm periuk.
5. Masukkan santan pekat ke dlm periuk dan masak solok dgn api sederhana hingga kering santan..
0 comments:
Post a Comment