Wednesday, April 16, 2014


Rojak Mee dengan cucur udang amat popular di Penang..dan menu ini kian mendapat tempat dikalangan masyarakat berbilang kaum di Malaysia, malah pelancong asing.


Bahan-bahan kuah :

250 gm keledek direbus hingga empuk
65 gm udang  atau sotong kering
60 gm kcg tanah di goreng
8 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu besar asam jawa + 1 cawan air
1/4 cawan gula


Cara-cara :

1. Cili kering, bwg putih dan bawang besar digoreng dgn sedikit minyak hingga layu. Mesin kan halus.
2. Dalam periuk, didihkan 2 cawan air dan masukkan bahan mesin.
3. Masukkan semua bahan lain dan renehkan hingga pekat.

Cara membuat cucur Udang

Bahan2 :

1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar kelapa parut kering
1/2 paket yis
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil gula + 2 cawan air suam
3/4 sudu garam

1. Yis dicampurkan ke dalam air suam. Tunggu hingga berbuih.
2. Campurkan semua bahan dan kacau rata. Tunggu hingga adunan naik dalam 1 jam
3. Bolehlah digoreng dgn letak atas senduk, dan letak udang seekor... Goreng dalam minyak yg banyak.

0 comments:

Post a Comment